Can Arkadaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Semiha İrfan Çalı M.T.A Lisesi Çocuk Gelişimi ve Felsefe Kulübü ortaklaşa düzenlenen etkinlikte öğrenciler 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında ellerini boyayarak öğretmenleriyle birlikte el izlerini hazırlanan beyaz bez örtüye bıraktı.
Daha sonra kırmızı balonları müzik eşliğinde havaya coşkuyla uçurdu.
Can Arkadaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe
Seferihisar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Türkoğlu, CHP İlçe Başkanı Rahmi Tezel Çınar, Okul Müdürleri ,öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin düzenlendiği alanda Can Arkadaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Deniz Tolga İnci bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Otizm’in erken tanısı ve özel eğitimin önemine vurgu yapan İnci “ 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve Otizm ile ilgili sorunlara dünya çapında çözümler üretmek amacıyla 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ilan edilmiştir. 2000’li yıllarda 150’de bir doğumda görülen Otizm Spektrum Bozukluğu 2020 yılında yapılan araştırma sonucunda her 36 doğumda 1 görülmeye başlandığı tespit edilmiştir. İşte bu sebepten dolayı bu farkındalık gününün amacı Otizmle ilgili bireysel araştırmaların daha fazla teşvik edilmesi, konunun dünya çapında tartışılıp konuşulup tespit edilen sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesi ile erken teşhis ve erken özel eğitim uygulamalarının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Otizm Spektrum Bozukluğu belirtileri çocuğun 3 yaşına kadar olan dönemde ortaya çıkmaktadır. Zihinsel bir engel değil nörolojik bir bozukluktur. Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha fazla görülmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğunun sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan bilimsel çalışmalar genetik faktörler, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının rolü olabileceğini göstermektedir. Otizmin en önemli tedavisi Özel Eğitimdir. Otizmli çocuk ne kadar erken yaşta tanılanır ve çok hızlı bir şekilde Özel Eğitim ’e başlarsa o kadar olumlu ve iyi sonuçlar alınacaktır. Her ne kadar Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı farklı özellikler göstermektedir. ‘Sessiz, içine kapanık, aile bireylerinin herhangi birisini örnek alıp o da geç konuşmuştu nasıl olsa konuşur ’gibi bazı yanlış inanışlar veya toplum tarafından damgalanma kaygıları Otizmli çocukların tanılanıp Özel Eğitime başlamasında gecikmelere sebep olmaktadır. Unutulmamalıdır ki Otizm de erken tanı ve erken çocukluk döneminde uygulanacak Özel Eğitim hayati öneme sahiptir. Otizm çağımızda çok hızlı artış gösteren bir yaygın gelişimsel bozukluktur. Artış hızı bu şekilde devam edecek gibi de görünüyor. Bu hızlı artış gelecekte Otizmli bireylerin yaşamın her yerinde olacaklarını göstermektedir. Otizmli bireylerin yaşamda var olabilmeleri için hepimize çok önemli görevler düşüyor. İşte bu sebeple; Bizler Özel Can Arkadaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ailesi olarak her zaman çocuklarımızın ve ailelerimizin yanındayız. Fark yaratmak için bugün Otizm’ e kırmızı ışık yakıyoruz. Otizm in farkında olalım, Otizmli bireylere ve ailelerine destek olalım” ifadelerini kullandı.