Esad rejimi karşıtı muhalif gruplar, 12 günlük ilerleyişin ardından Suriye’nin başkenti Şam’a girdi. 1963’de başa gelen Baas iktidarı sona erdi. Muhaliflerin Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi, başkentte mutlulukla karşılandı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, akıbeti merak konusu olan Beşar Esad’ın görevden ayrılma kararı aldığını ve ülkeyi terk ettiğini duyurdu
Haber tüm dünyada yankı uyandırdı. Türkiye’de yaşayan Suriyeliler yurdun dört bir yanında kutlama yapıyor.
Başer Esad karşıtı oldukları için yıllardır hapis yatan Suriyeliler de muhalif güçlerin Şam’a girmesi ardından serbest bırakıldı.
Tüm dünya Suriye’de ki gelişmelere gözünü çevirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “”Suriye’de artık siyasi ve diplomatik olarak yeni bir gerçeklik vardır. Ve Suriye tüm etnik, mezhebî ve dinî unsurlarıyla Suriyelilerindir. Kendi ülkesinin geleceğine karar verecek olan da Suriye halkıdır. “açıklaması ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Suriye’de Beşar Esad’ın düşüşünün “iyi haber” olduğu açıklaması yaptı.
Scholz, Suriye’deki tüm dini grupların ve azınlıkların korunması gerektiğini savunurken siyasi çözüm çağrısında bulundu.Scholz, “Beşar Esad kendi halkına acımasızca zulmetti. Sayısız cana kıydı. Birçoğu Almanya’ya gelen çok sayıda insanın Suriye’den kaçmasına neden oldu” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’deki gelişmelere ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda, Esed rejiminin çökmesinden memnuniyetini dile getirdi.”Barbar devlet çöktü. Sonunda. Suriye halkına, onların cesaretine, sabırlarına saygımı sunuyorum. Bu belirsizlik anında, onlara barış, özgürlük ve birlik dileklerimi gönderiyorum.” ifadelerini kullanan Macron, ülkesinin tüm Orta Doğu’nun güvenliğine bağlılığını sürdüreceğini aktardı.