Sosyal Mesafe, Sosyal İzolasyona Dönüşmesin
Covid-19 nedeniyle bu günlerde diğer kişilerle fiziksel mesafemizi arttırmış, sosyal alışkanlıklarımızı azaltmış durumdayız. Ama burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var:
Sosyal İzolasyon
Sosyal izolasyon, bireyin sosyal olarak aidiyet duygusundan, başkalarıyla ilişkiden yoksun olduğu, az sayıda sosyal teması olduğu tatmin edici ve kaliteli ilişkilerdeki yetersizlik
durumudur.
Sosyal izolasyon sürecinde birey sosyal ilişkilerden, kültürel faaliyetlerden, toplumsal faaliyetlerden ve temel hizmetlerden mahrum kalır. Bu mahrumiyetler kişide stres ve kaygı
yaratır, benlik saygısına düşüşe neden olur. Tüm bunların sonucunda da depresyona kadargidebilecek psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.
Gençler ve genç yetişkinlerde sosyal mesafe, sosyal izolasyona dönüşmeyebilir çünkü çağımızın teknolojik olanaklarını daha iyi kullanıyor ve birçoklarımız yalnız zaman aktiviteleriüretebiliyoruz. Ama yaşlılarımız için süreç böyle ilerlemiyor.
Yaşlılarımız için sosyal mesafe evde kapalı kalmak anlamına geliyor ve her gün sohbet ettikleri mahalle arkadaşlarından kopmak sosyal ilişkilerini azaltıyor, markete ve ihtiyaç duydukları yerlere gidememek benlik saygısında düşüşe neden oluyor ve belkide en önemlisi ölüm korkusu/kaygısı yaşamaya başlıyorlar. Çünkü yapabilecek başka uğraşları
kalmıyor.
Covid-19 olmasaydı bile yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yaşlı bireylerde azalmış fonksiyonellik ve buna bağlı olarak da azalmış günlük yaşam aktiviteleri görülmektedir.
Bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımlılığı arttıkça beraberinde depresyonu da getireceği ve bireyin sosyal izolasyonunu arttıracağı öngörülmektedir.
Dahası sosyal izolasyona maruz kalan yaşlılar, sosyal izolasyon yaşamayanlara göre daha sık hastalanmakta, daha sık hastaneye yatmaktadır.
Sosyal izolasyon öldürür.
Yaşlılarımıza kızmadan önce onları anlamaya çalışalım. Evde kalmalarını sağlamak için sosyal iletişimlerini arttıralım, temel ihtiyaçlarını karşılaşmalarına yardımcı olalım.
Teknolojik gereçler ile aileleriyle, komşularıyla,arkadaşlarıyla telefonla konuşmalarını,görüntülü aramalar yapmalarını sağlayabilir ya da ev içinde farklı aktiviteler üreterek onların yalnızlaşmasını önleyebiliriz. Yaşlı vatandaşlarımızın ruh sağlığını korumak için onları sosyal izole etmeyelim.
Sağlıklı günler.
Psikolog A. Yıldız HAYTA