Dr. Armağan ÖRKİ (https://instagram.com/armgnrki)
YÖK ve Liyakat
Liyakat, her vatandaşın haklı olarak talep ettiği bir haktır. Zira karşılığı uygunluktur, o işe elverişli olmaktır. Hakkıyla teslim etmektir.
Varan bir şu ki, Bolu’dan geliyor, ismini bu çirkin şeylerle anmak istemediğim kıymetli büyüğümüz. İsminin kullanıldığı kurumdan…
13 Aralık 2022’de Bolu’da bulunan kamu üniversitesi Resmi Gazetede bir ilan yayınlatmayı başardı.
Bu ilanda Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi için bir öğretim görevlisi ilanı çıktı.
İşin garip yanı şu ki özel şartlar altında aynen şunlar vardı: “Kamu Yönetimi lisans mezunu olup İşletme alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. Acil durum Kriz Yönetimi Eğitici Eğitmenliği, İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi ve Kariyer Danışmanlığı sertifikalarına sahip olmak. Lisans sonrası en az 6 yıl iş deneyimine sahip olmak.” ALES için sözel 70 puan şartı girilmişti.
1. Lisans ve yüksek lisans bölümlerinin farklı olması anlaşılabilir; ama ALES neden eğitimden farklı tercih edildi?Yani lisans ve yüksek lisans EA iken, ALES neden sözel tercih edildi?
2. İlgili sertifikayı görmezden gelelim ama iş deneyimi neden üç veya beş değil de altı yıl olarak belirlendi alışık olunanın aksine?..
3. Bu tarihten altı ay sonra ilgili ilana kabul edilip alınan hocamızın üniversite yönetimiyle bir bağı olmayacağına ilişkin ilgili kurumun yöneticileri söz verir mi şimdiden?
Varan iki ise Edirne’deki kurumdan geliyor… Burada iki araştırma görevlisi doktorasını tamamlamış; ama gel gelelim bu iki hocanın yerlerine yepyeni bir doktor öğretim üyesi alınmış.
İşin en acı yanı şu ki bu iki hoca hem ders verip öğretim üyeliklerini yerine getirirken hem de yerlerine alınan hocaya asistanlık yapıyor, bölümde bir diğer asistan olmadan.
Sormak istediğim iki soru ve dolaylı şekilde üçüncüsü kendiliğinden ortaya çıktı:
1) İktidar, bu sistemi sürdüren bürokratları korumayı düşünüyor mu gelecek seçimleri değerlendirdiğinde?
2) Muhalefet, bu sistemi ifade edip eleştirmediği sürece iktidara gelmeyi (daha çok oy almayı) düşünüyor mu?
3) Google üstündeki ilanlar sayesinde birçok işsiz yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile öğretim üyesi adayının proje ve tez yazdığını akıl edebilen; ancak bundan da imtina eden ve ek olarak binlerce insanın vergisiyle varlığını sürdüren YÖK’ün liyakat hakkındaki görüşü nedir?
Tüm bunlara ek birkaç ayrıntıya da dikkat çekelim mi?
Tahminimce aciz bir köşe yazarı olarak naçizane, istihbaratını aldığım kişinin üst düzey yetkililerce görüştüğünü ve sonrasında işe kabul edildiğini de belirtebilirim sanıyorum.
Yanlış düşünüyorsam bu paragrafın kimseyi mağdur etmemesi adına bağlayıcı olmadığını da ifade etmem gerekir.
Hepsine ek olarak söyleyelim… Akademiye ilişkin Resmi Gazetede “Çeşitli İlanlar” altında çeşitli üniversitelerin ilanlarına şöyle bir göz atmakta fayda var.
Belki CİMER belki YÖK bununla ilgili en azından bir kişi istihdam eder diye ümit ediyorum. (Demek istediğimiz sanırım anlaşılmıştır ilgililerce.)
Devletin malı deniz olarak kabul edilebilir, ama hepimiz de bu denli d___ olmayalım…