Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER), sokak hayvanlarının uyutulması yasasının uygulanmaması için “Yasayı Geri Çek” sloganıyla bir eylem gerçekleştirdi. Seferihisar Pazar Yerinde yapılan eyleme, SEHAYDER ve Seferihisar Kent Konseyi öncülüğünde birçok hayvansever katıldı. Eyleme, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de destek verdi.
SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan eylemde yaptığı konuşmada, 2004 yılında 5199 sayılı yasa çıktığında bu yasanın yetersiz ama iyi bir başlangıç olduğunu düşündüklerini belirtti. Ancak süreç içinde insanların görevlerini yeterince ve doğru şekilde yapmamaları nedeniyle beklentilerin altında sonuçlar doğduğunu söyledi. Özkan, yeterli kaynak ayrılmaması, liyakatsizlik ve adam sendecilik sonucunda birçok kavramın içinin boşaltıldığını, bu nedenle aktif ötenazinin yasak olmasına rağmen sokak hayvanlarının hedef alındığını ifade etti.
Özkan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Sokaklardaki güvenliğin sahipsiz hayvanlar tarafından tehdit edildiğini söyleyenler, gerçek güvenliğin peşindeyseler, Sağlık Bakanlığı verilerine göre son iki yılda 107 kişinin köpek saldırıları nedeniyle hayatını kaybettiği gerçeğinden önce, 2011-2021 yılları arasında 3.548 kadının cinayete kurban gittiği gerçeğine bakarlardı. Ayrıca, çocuk istismar merkezi verilerine göre son 10 yılda çocuklara yönelik istismar vakalarının %30 oranında arttığını ve bu vakaların 1/4’ünün sokaklarda gerçekleştiğini sorgularlardı. Bu saldırıların sadece %52’sinin ceza aldığı gerçeğiyle yüzleşirlerdi. Gerçekten güvenli sokaklar istiyorlarsa, asıl bakmaları gereken yere bakmalılar. Sokakta yaşayan hayvanların sayılarının kontrol altına alınması, hatta tamamen yok edilmesi üzerine kurgulanmış bir tasarıda, merdiven altı üretim çiftlikleri, yurt dışından hayvan girişi ve internet üzerinden hayvan satışından bahsedilmemesi, kontrol edilemeyen üretimin önünün açıldığının göstergesidir. Hayvanseverlerce defalarca göreve davet edilen, ancak işlerini düzgün yapmayan yerel ve merkezi yönetimlerin suçunu ‘ötenazi’ diyerek hayvanlara yükleyemezsiniz. Bu, sadece yapmak istediğiniz katliamı farklı bir isimle yumuşatmak ve hepimizi aptal yerine koymaktır. Bu ötenazi değil, katliamdır.”
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de eyleme destek vererek yaptığı konuşmada, Seferihisar Belediyesi olarak bu yasayı uygulamayacaklarını belirtti. Yetişkin, “Bugün burada hep birlikte, vicdanlarımızı sızlatan ve kabul edilemez bulduğumuz bir yasaya karşı sesimizi yükseltmek için toplandık. Sokaklarda bu kadar fazla sokak hayvanının bakımsız bir şekilde yaşamasından hepimiz rahatsızız. En çok da hayvanseverler rahatsız. Beni her gün onlarca hayvansever arayıp kısırlaştırma, hayvanların tedavisi ve mama desteği konusunda yardım istiyor. Hepimiz sokaktaki hayvanların sağlıklı olmasını istiyoruz. Aynı zamanda sokak hayvanları yüzünden hiçbir çocuğumuzun ya da vatandaşımızın zarar görmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun çözümü, belediyelere bu konuda hükümet tarafından destek verilmesi, barınakların kapasitesinin ve niteliğinin arttırılması, kısırlaştırma konusunda hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliği içinde çalışmasıdır. Bu zamana kadar bizi dinleyen olmadı. Şimdi kalkmışlar, belediyelere gerekirse hayvanları öldüreceksiniz diyorlar. Böyle bir dayatmayı kabul etmeyeceğiz. Biz bu vebalin altında kalmayacağız. Yasanın geçmemesi için sesimizi en yüksek şekilde çıkaracağız. Seferihisar, doğası ve insanıyla her zaman hayvan dostu bir kent olmuştur. Burada yaşayan her canlının hakkını korumakla yükümlüyüz. Bu eyleme katılan, destek veren herkese teşekkür ederim. Unutmayalım ki, sessizlerin sesi olmak, en büyük insanlık görevidir,” dedi.
“Toplayamazsın, öldüremezsin, hapsedemezsin” sloganlarının atıldığı eylem alkışlarla son bntuldu.