Seferihisar’da deniz çekilmesi endişe yarattı
Kahramanmaraş depremleri ardından vatandaşlar Sığacik Körfezinde çekilen deniz ile ilgili meraklarını dillendirmeye başladı
Konu ile ilgili açıklama yapan ve Seferihisar sahillerinde 30 Ekim 2020 de meydana gelen deniz taşması sonrası bölgede geniş çaplı incelemeri ile tanınan Kocaeli Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Sismoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ergin ULUTAŞ her deniz çekilmesinin deprem ile alakalı olmadığını vurguladı.
Doç. Dr Ulutaş “Bugün itibari ile Sığacık körfezinde deniz çekilmesi gözlemlenmiştir. Bölgede daha önce tsunami yaşanmasından dolayı bu durumun deprem ile ilişkili olup olmayacağı akıllara gelmiştir. Deniz içi faylanma sonucu oluşan depremlerin hemen ardından oluşabilecek bir tsunaminin kıyılara gelmesinden önce depremin olduğu alanlara yakın yerlerde deniz çekilmeleri gözlemlenir iseancak bu durum her deniz çekilmesinin bir tsunami habercisi olduğu anlamına gelmez.
Ege bölgesinde, deprem oluşturma potansiyeli olan faylar deniz içerisinde de yeralmaktadır. Ege de kıyıya büyük bir deprem olması halinde önce depremin sarsıntı etkisi insanlarca büyük bir deprem de hissedilir. Sonrasında ise deniz de çekilme görülebilir ve depremin dışmerkezinin kıyılara uzaklığına bağlı olarak birkaç 10 ile 1-2 saat sonra bile kıyılara dalgalar gelebilir. Şu unutulmamalıdır ki dalgaların kıyıya ulaşması depremlerin büyüklüğü, yırtılma mekanızömaları ve kıyıya uzaklıkları ile ilgilidir.”
Deniz çekilmesi ile ilgili detaylı güncel grafikleri de paylaşan Ulutaş “Burada gözlemlenen deniz çekilmesi ise deprem ile ilgili değildir. Çünkü çekilme belirli aralıklarla yavaş yavaş gelişmiş ve devamlılık göstermektedir. Bir süre sonrada asıl haline gelecektir. BU durumu irdelemek için Aralık ayının başından beri bölgedeki gelgit seviyesi incelendi (en yakın Menteş istasyonu kullanıldı) ve son günlerde normal seviyenin altın düzenli azalan bir düşüş görüldü. Aşağıdaki şekilde Mavi ile azalan kısım kırmızı ile gösterilen olağan gelgit seviyelerinin altındadır. Gelgitler yerküremizin uydusu ayın çekim etkisinden dolayı olağan deniz seviyesi değişimlerinin. Bu olağanlığın altı veya üstü çoğunlukla “storm surge” dediğimiz kuvetli rüzgar oluşumunun öncesinde veya sonrasında gözlemlenebilir. Bölgede birkaç gün önce gemileri dahi alabora eden fırtınanın etkisi bunun sebeplerinden olabilir. Olası bir deprem ile ilgili değildir. ” dedi.