Yılbaşı gecesi yapılan kutlamalarda çam ağacı süslemesi ve Noel Baba figürünün hristiyanlık ile ilgili olduğu algısının aslında tamamen yanlış bilgi olduğu anlaşıldı.
Eski Türkler’in Hıristiyanlıktan yüzlerce yıl önce de “yeniden doğuş günü” olarak kabul ettikleri Nardugan gününü kutladıkları biliniyor.
Nardugan gününün sembollerinden biri ise Ayaz Ata. Bir Türk olan Ayaz Ata mitolojik bir karakter ve eski Türk inancına göre soğuk havaya sebep oluyor.
Diğer bir figür olan çam ağacı ise hiç yaprak dökmemesi ile Türkler için değer taşıyor ve yaptıkları dokumalarda desen olarak mutlaka çam kullanıyorlardı.
Türkler Nardugan bayramını 21 Aralık’ta kutlanıyor. Çünkü dönenceye (ekinoks) göre en kısa gündüz, en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanırlardı.
Noel Baba denilen kişinin yaşadığı iddia edilen yıllardan yüzyıllar öncesinde Orta Asya’da ‘Ayaz Ata’ ve ‘Kar kız’ hikayesi vardı.Ayaz Ata Türk Mitolojisine göre kışın soğukta ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım eden, garipleri sevindiren bir efsaneydi.
Türklerde güneşin çok önemli olduğu biliniyor.İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık’ta gece-gündüzle savaşıyor.Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor.
İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle ‘akçam ağacı’altında kutlanıyordu
Nardugan bayramı için, evler temizleniyor.Güzel giysiler giyiliyor.Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar.Yaşlılar, büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlardı
Eski Türk tarihi araştırmacısı Zübeyir Batur, 31 Aralık olarak bildiğimiz yılbaşının sonradan yaşamımıza girdiğini, Türklerin yılbaşını günlerin uzamaya gecelerin kısalmaya başladığı 21 Aralık’ı 22 Aralık’a bağlayan gece kabul ettiğini söyledi.
Batur, “Bu geceyi takip eden ilk dolunay ise yeni yılın ilk günüydü, çünkü 21 Aralık’ta güneş karanlığı yeniyordu.
Güneşin dönüşünü Türkler Nar-Dugan şenliklerinde kutsal akçam ağacı altında kutlardı.
Akçam ağaçlarının dallarına bantlar bağlayarak Tanrıya dileklerini iletirlerdi. Akçam, hayat ağacıdır.
Anadolu’nun kilim desenlerinde halen vardır. Türk inanışındaki yerden göğe kadar uzanan ağaç, Sümer geleneklerinde de var.
Türkler’de güneş kutsaldı ama Tanrı değildi.
Sürekli çekişme halindeki gece ve gündüzün kavgasından gündüz 22 Aralık’ta galip çıkar.
Bu nedenle ‘Yeniden Doğuş Bayramı-Nardugan’ Türk tarihinde çok önemlidir” dedi.
Araştırmacılar Hz. Isa’nın doğduğu yerde Cam ağacı yetismedigine de dikkat cekerek, İznik’te 325 yılında toplanan ilk evrensel Hıristiyan konseyi, Anadolu’daki çam ağacınıalarak bugünkü kutlamalara getirdiklerini ifade ediyor.
Sonuç olarak toplumlar arası etkileşimi olan yeni yıl kutlamalarının aslı Eski Türklere dayanıyor ve Noel Baba değil, Ayaz Ata asıl sembol olarak yer alıyor
bir türk olarak onur duydum atalarımızın çok değerli olduklarını çok iyi biliyorum ne mutlu türküm diyene.