Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve hayvan gönüllüleri iş birliğiyle “European Solidarity Corps (ESC30) Elim Patinde Projesi” hayata geçti.
Proje konsorsiyum ortakları olan Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Dog Wonderland, Afalina Hayvan Hakları Topluluğu, SEHAYDER, Bir Pati Çetesi projeyle sokakta yaşayan hayvanlar hakkında kişi ve kurumlarda farkındalık oluşturmak, kısırlaştırma faaliyetlerini artırmak, sağlık ve barınma koşullarını iyileştirmeye katkı sağlamak, hayvan çalışmalarının sürdürülebilirliğini sağlamak, bireylerde sorumluluk geliştirmek amacıyla ilkokul öğrencilerine gönüllü eğitmenlerce bu konuyla ilgili eğitimler veriyor.
Birinci modül eğitimler proje katılımcısı okullar Şehit Öğretmen Mehmet İzdal İlköğretim Okulu, Müşerref Hepkon İlköğretim Okulu ve Ulamış İlköğretim Okulunda tamamlandı. Projede yer alan profesyoneller çalışmalarda tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmalara katılmakta.
Projeyle ilgili konuşan Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, “Bizim amacımız bu projeyle çocuklarımızın hayvanlarla ve doğayla birlikteliklerini artırmak, kendilerini tanımalarına yardımcı olmak ve bundan sonraki hayatlarında da hayvanların korunmasıyla ilgili duyarlılıklarını artırmak. Yürüttüğümüz bu proje Türkiye’deki sayılı projelerden. Bizim bütün projelerimiz gönüllülük esasına dayalı. Bunun dışında tüm projelerimizin sürdürülebilir oluşuna önem veriyoruz. Biz burada daha küçüklükten çocukların bilinçlenmelerini ve o bilinçle yaşama devam etmelerini mümkünse bildiklerini hem akranları hem de ebeveynleri ile paylaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın hayvanlara karşı bakış açılarının olumlu anlamda değiştiğini gözlemleyebiliyorum. Bu projeyle hayvan fobisi olan birçok çocuğumuza bu projenin faydalı olabileceğini ön görüyorum.” Dedi.
Seferihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Danışmanı Dinç Sarayköylü ise projeyle ilgili “Biz projelerimizi yaparken hem kurumsal kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz, aynı zamanda da farklı kurum, kuruluşlarla, dernekler, sivil toplumla işbirliği imkanlarımızın güçlenmesini istiyoruz. Bu proje için bir Hayvan Gönüllüleri adında bir konsorsiyum kuruldu. Ekipteki herkes gönüllülük esasına dayalı olarak, fedakârlık yaparak gece gündüz çalışıyor. Proje konusunun insanlarca fark edilmesi bizim için önemli. Elim Patinde geçen sene hazırlanmıştı, 2023’te tasarımı bitti. Türkiye Ulusal Ajansına bu projemiz için başvuruda bulunduk. Geçtiğimiz yılbaşı itibariyle de projemizin hibelendirildiğini öğrendik. Şubat ayı itibariyle de biz çalışmalara başladık. Projemiz farklı çalışmalardan oluşuyor. İlk ayağı okul eğitimleriydi. İlk modülleri tamamladık. Bundan sonrasında da yetişkin ve mahalle eğitimleri, tarama ve kısırlaştırma, barınak faaliyetleri, fotoğraf ve kısa film yarışması şeklinde devam edecek. Bu projeyi hayata geçirmeden önce çocukların genel yaklaşımları ve tavırları hakkında bir araştırma yaptık. Çocukların gerçekten hayvan sever olduklarını biliyoruz. Bunun nasıl olması gerektiği konusunda fikir sahibi değiller. Bir hayvana nasıl yaklaşılır, hareketlerinden duyguları ve ihtiyaçları nasıl anlaşılır, ne gibi ihtiyaçları olabilir, onların durumlarını iyileştirmek için bireysel olarak neler yapılabilir gibi birçok konuda bilgi sahibi değillerdi. Şimdi bu yolla çocuklar Eğitim koçlarımız Aylin Karataş, Kutay Özkan ve Füsun Koşumcu’dan aldıkları eğitimlerle bunun doğrusunun nasıl olduğunu bilip bu doğrultuda hareket edebilecekler. Bunun yanı sıra çocuklarımız saldırgan nitelikteki hayvanlardan sakınma ve olası saldırıda yapılması gerekenler hakkında da eğitim alıyorlar. Dolayısıyla kendilerini daha güvende hissediyorlar” şeklinde açıklama yaptı.
Seferihisar’da okullarda veliler tarafından da olumlu karşılanan projenin diğer okullara da yaygınlaştırılarak genişletileceği belirtildi.